Genlerinde iyi yemek var: JALE BALCI

Sekiz yıl finans sektöründe çalıştıktan sonra, yemek sektöründe hızlı ama profesyonel bir şekilde ilerleyen; beslenme uzmanlığı, aşçılık ve sofra düzenleme konularında, yurtiçi ve yurtdışında farklı bölgelerdeki okullarda ve deneyimli isimlerden uzun süreli eğitimler alan Jale Balcı...
Kategori: YAŞAM
Okuma: 3.567 kez
Yayın Tarihi: 26.10.2020 Pazartesi 16:19:10
PAYLAŞ

Jale Balcı, hem iş hayatının zorluklarını bilen, hem farklı iki sektör arasında sert bir geçiş yapan, hem anne, hem şef, hem yazar, hem güzel, hem başarılı bir Türk kadını. Üstelik Antakyalı. Yani genlerinde iyi yemek var.

Satış rakamlarında romanlarla yarışarak ilk 5’e giren ilk kitabı “Keyifli Sofralar İçin 50 Pratik Mönü” 2006 yılında yayınlandı, şu an 10.baskısında. Ardından 2008 yılında “Aperatif Mönüler” raflara çıktı. 4.baskısında olan kitap gelecek kitapların habercisi gibiydi. 2010 yılında ise “Antakya ve Yemekleri” kitabı yayınlandı ve 4.baskısına ulaştı. Ayrıca İngilizce baskısı da kitapevlerinde. Son olarak da yeni yıla girerken, 2019’un Aralık ayında “Tadında Yolculuk” okuyucuyla buluştu. Jale Balcı’nın tüm kitapları “En Çok Satanlar” listesinde.

Mekan konusunda ilk tecrübesi kurucusu ve şefi olarak açtığı Antiochiaconcept Restaurant. Hizmet sektörüne daha sonra Lokantafarina olarak tek başına devam etti. Şef ve yemek kitabı yazarı Jale Balcı 2018-2019 yılları arasında Alancha Nişantaşı Restauant’ta baş danışman şef olarak çalıştı. Halen cafe ve restaurantlara mönü tasarımı üzerine danışmanlık yapmaya devam ediyor.

Doğum yeri olan medeniyetler şehri Antakya’ya gönüllü elçilik yapıyor. Bununla beraber Hatay Lezzet Gastronomi Festivali düzenleme görevini üstlenmiş, 4 gün boyunca gelen tüm misafirlere moderatörlük yapmış ve 4 günde yaklaşık 2 milyon kişinin ziyaret ettiği keyifli günlerin ev sahipliğini üstlenmiştir.

Yiyecek - içecek sektörünün önde gelen firmalarına ürünleri ile ilgili danışmanlık vermekle birlikte firmalara özel kreative çalışmalar yaparak yaratıcı ve özenli hizmetler sunmaktadır.

Şişli Meslek Yüksekokulu’nda Danışman Kurulu Üyesi’dir ve eğitmen olarak devam etmektedir. Ayrıca Gecce Mekan Kurulu Üyesi’dir.

Jale Balcı, Seyahat Yazarı Hande Çilek ile birlikte yazdığı son kitabı “Tadında Yolculuk” önsözünde tüm samimiyeti ile bizlere aileler için sofranın önemini vurguluyor. Kitap yazma tutkusunun ve heyecanının yayınlanan her kitabı ile biraz daha arttığını belirten Balcı, “Yemek yapmak benim için çok ayrı bir keyif ama kitap içeriği oluşturmak, prodüksiyon ve styling yapmak yaratıcılık yönümü yükseltiyor ve azmimi arttırıyor. Bir tabak veya bir yemek gördüğümde gözümün önünde bir resim oluşuyor. Bazen de bir kağıdı karalayarak tabak yerleştirmeyi çizerek yapıyorum. Hayallerimde yemekler daha çok lezzet renk ve sunum üzerine kurulu….” diyor. Antakya’da doğmuş ve büyümüş olmanın kendisi için büyük bir şans olduğunu belirten Jale Balcı, yaşanmışlığı ve kültürlülüğü yüksek lezzet şöleni yaratan bir bölgenin kendisine kattıklarının azınsanamayacağını söylüyor. Evinize ve kendinize yapacağınız en iyi şeyin kaliteli ürün ve malzeme kullanmak olduğunu vurgulayan Balcı, bunun sonraki nesillere de aktarılması gerektiği düşüncesinde. 

İlber Ortaylı’nın “Evde yemek pişmeyen ülkelerde kültür gelişmesi gözlenemez” sözünün altını çizen Balcı, “Evde yemek pişirmek, sofra etrafında toplanmak, aile sohbetini yaşamak aslında hepimize bir sahiplenme, bir değer verme hissini yaşatacağı gibi, bunu yaşayan çocuklarınız torunlarınız bunu sürüdürülebilir kılacaktır. Birbirinize olumlu katkı sağlamak en iyi yemekle sofrada olur” diye ekliyor.

Etiketler jale balcı,
food time logo

FOOD TIME SOSYAL AĞLARDA

Bizleri sosyal ağlarda da takip edebilirsiniz. Hem güncel haberlere hemde dergi içeriğimiz ile ilgili duyurulara ulaşmak için hesaplarımızı beğenip takip edebilirsiniz

YORUMLAR