Kategori: YEMEK TARİFLERİ
Okuma: 4.634 kez
Yayın Tarihi: 21.10.2020 Çarşamba 17:16:14
PAYLAŞ

Sarımsaklı Yahni

1 kilo kuzu eti (kuşbaşı doğranmış),
250 gram sarımsak,
1/2 kg soğan,
1 çay bardağı sirke (Sirke keskindeğilse daha fazla da konulabilir),
6 kaşık sade ya da 8 kaşık tereyağı,
1 tatlı kaşığı kimyon,
2,5 tatlı kaşığı tuz,
1,5 tatlı kaşığı karabiber,
su


Kuzu etini tencerenin altına bir sıra dizin. Üzerine, kabuklarını soyduğunuz sarımsaklar ile bir sıra yapın. Sarımsakların üzerine bir sıra daha et dizin. Soğanları soyup doğrayarak yağda kavurun. Pembeleşmeye yüz tutan soğanları etlerin üzerine yayın. Karabiberi, tuzu, kimyonu, sirkeyi ve yemeğin üzerini kaplayacak kadar suyu ekleyin ve kapağı kapatın. (Düdüklü kullanıyorsanız 1 ya da en fazla 2 çay bardağı su koyun) Düdüklüyle pişiriyorsanız buhar çıktıktan sonra çok hafif ateşte 2,5-3 saat, tencerede pişiriyorsanız, kısık ateşte yemek suyunu çekinceye kadar pişirin. (Tencerede ise) Suyu çekilen yemeğin etleri kızarmaya başlayınca servis edin.

Sarımsaklı Yahni hakkında notlar

Ne kadar sirke ekleyeceğiniz çok önemli. Elinizdeki sirkenin keskinliği ve sizin ekşi sevmenize göre yemeğe koyacağınız miktar değişecektir. Pişeceği için çok değerli bir sirke kullanmanızı tavsiye etmem ama tabii yine de karar sizin.

Ben bu yemeği daha önce hem çelik tencerede hem de düdüklüde pişirdim ve size düdüklüde pişirmenizi tavsiye ediyorum. Büyük ihtimalle düdüklü atalarımız zamanında icat edilmiş olsaydı, Osmanlılar da düdüklüde pişirmeyi yeğleyebilirdi. Düdüklüde, çok kısık ateşte, yaklaşık 3 saat pişirdim. Unutmayın, et her zaman kısık ateşte daha iyi pişer.

Eğer düdüklüde değil de tencerede pişirecekseniz, pişirmeden önce etleri kavurmanızı tavsiye ederim. Etlerin bir kısmını başka bir tabağa alıp, katları oluşturun.

Bazıları düdüklü tencere hakkında “Tencere gelenekseldir, başkası olmaz” diye tutturup alüminyum ya da çelik tencerede pişirir. O zamanlar bu tencereler ve doğal gaz yoktu. Eğer kalaylı dövme bakır tencerede ve odun ateşinde pişirirlerse, tavsiyelerini baş üste edin, aksi halde bildiğinizi yapın.

Zorluğunun 5 olmasının tek sebebi sarımsak soyma zorluğu. Eğer soyulmuş sarımsak alırsanız zorluk derecesi 3,5

Kutsi AKILLI
Yemek Araştırmacısı, Özel Aşçı
KAÇ KİŞİLİK 6 Kişilik
HAZIRLAMA SÜRESİ 30 Dakika
PİŞİRME SÜRESİ 180 Dakika
GENEL YORUM

95/100

Etiketler soğan, yahni, sarımsak,
food time logo

FOOD TIME SOSYAL AĞLARDA

Bizleri sosyal ağlarda da takip edebilirsiniz. Hem güncel haberlere hemde dergi içeriğimiz ile ilgili duyurulara ulaşmak için hesaplarımızı beğenip takip edebilirsiniz

YORUMLAR