Kategori: RÖPORTAJ
Okuma: 2.073 kez
Yayın Tarihi: 23.05.2021 Pazar 17:48:18
PAYLAŞ

Japon Şeften Türk Mutfağı Yorumu

Eşiyle İngiltere’de tanışıp, Türkiye’ye yerleşen Hiromi Şef ile Türk ve Japon mutfaklarını konuştuk.
Sizinle yeni tanışacak okurlarımız için sizi biraz tanıyalım. Mutfak profesyoneli olmaya kaç yaşında ve nasıl karar verdiniz?

10 yıl önce Türk ve Japon Kadınları Kültür Derneği Yönetim Kurumu’nda yer alarak Türklere Japon yemeği öğretiyordum. Aynı zamanda Japonlara Türk yemeği öğretmeye başladım. Yemek öğretmenin ne kadar güzel bir şey olduğunu fark edince, profesyonel olarak eğitim almaya karar verdim. Sonrasında MSA’da profesyonel aşçılık kursu, Japonya’daki Tsuji Culinary’de Japon yemekleri, Japonya’daki Sushi okulundan master sushi şef kursu, Basque Culinary Center’dan modern teknik kursu ve çeşitli kursları bitirdim. 

Türkiye serüveniniz nasıl başladı?

İngiltere’de eşimle tanıştım ve Türkiye’ye geldim.

Türk Mutfağı ve Uzak Doğu Mutfağı benzer yanları var mı? Birbirinden ayıran özellikleri neler?

Türk ve Japon mutfağının benzer yanları: Her ikisi de dört mevsime önem verir.

Farklı yanları: Japon mutfağında kurallar çok katı olmasına karşın, Türk mutfağı daha özgür. Örneğin; Japon mutfağında o mevsime uygun tabak, süsleme vb şeylerin kullanılması gerekilir. Türk mutfağında ise tabak, süsleme konusunda kişi kendi yorumunu katabilir. 

Bir diğer fark ise, Türk mutfağında çeşitli ot ve baharatlar kullanılır, fakat uzak doğu mutfağında çeşitli soslar kullanılır.

Japon halkı genel olarak yeni lezzetlere, tatlara çok açık ve yeni şeyler denemeyi çok seviyor. Fakat Türk halkı yeni şeyleri denemeye çekindiği için her ne kadar Türk şefler yeni şeyler geliştirse de denenmiyor maalesef.

Mutfak eğitimi konusunda Türkiye ve Uzak Doğu arasında ne gibi farklar ve benzerlikler var?

Farklar: Japonya’da usta olmak için çok uzun seneler gerekir, fakat Türkiye’de çok daha kısa sürede şef olunabiliyor.

Japonya’da üreticilerin kendi ürünleri hakkında bilgileri paylaşması zorunlu olduğu için Japonya’daki şefler kullanılan malzemelerin üretim yeri, şekli vb. konulara çok hâkim. Fakat Türkiye’de üreticiler ürünlerin bilgilerini açıkça paylaşmadıkları ve bilgiye ulaşmak çok zor olduğu için Türk şefler bu konuda çok zorlanıyorlar.

Türkiye’de yabancı bir şef olmak nasıl? 

Türkler çok arkadaş canlısı ve sıcak kanlı olduğu için diğer şeflerle irtibata geçmek oldukça kolay, fakat Japonya’daki şefler çok mesafeli olduğu için Türkiye’yi çok seviyorum.

Yabancı olmanın ve kadın olmanın zorluklarını yaşıyor musunuz? 

Bazen düşündüğümü ifade edemiyorum ve anlamakta zorluk çekiyorum.

Yapmayı ve yemeyi en sevdiğiniz Türk lezzeti nedir? Neden?

Yemeği en sevdiğim içli köfte, yapmayı en sevdiğim ise balık çorbası, hamsi pilavı ve simit. Bu üçünü yapmayı en sevmemin nedeni ise öğrencilerimin favorisi olmasıdır.

Yapılışı, lezzeti veya sunumu kaynaklı sizi en çok şaşırtan Türk yemeği nedir? 

Lezzet konusunda içli köfte, isim konusunda kadın budu köftesi gibi farklı isimlere sahip Türk yemekleri, yapılış konusunda yuvalama.

Zaman zaman yurtdışında Türk mutfağı ile ilgili çalışmalar da yapıyorsunuz. Bunlardan bahsedelim mi?

Japonya’da Türk yemeği üzerine workshoplar düzenleyerek Türk mutfağını, kültürünü, düşünce stilini tanıtıyorum. Aynı zamanda şu an online Türk yemekleri dersleri de veriyorum ve blog gibi çeşitli yerlerde Türkiye’yi tanıtıyorum.

Gelecekteki planlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Şu anki gibi Türkiye-Japonya arasındaki kültür köprüsü olarak çalışmaya devam etmek istiyorum. 



 
food time logo

FOOD TIME SOSYAL AĞLARDA

Bizleri sosyal ağlarda da takip edebilirsiniz. Hem güncel haberlere hemde dergi içeriğimiz ile ilgili duyurulara ulaşmak için hesaplarımızı beğenip takip edebilirsiniz

YORUMLAR