Kategori: RÖPORTAJ
Okuma: 4.064 kez
Yayın Tarihi: 28.10.2020 Çarşamba 13:50:25
PAYLAŞ

Bir bıçak ne kadar farklı olabilir ki?

Bir bıçak düşünün, bunu bir Diş Hekimi yapmış olsun. Yok aslında bir Müzisyen. Hayır ödüllü bir Grafik Tasarımcı. Olamaz mı? Bir bıçak düşünün, sapı kırık bir kaykaydan yapılmış olsun ya da çelik kısmı nal eğesinden. Garip mi geldi? O zaman siz KROP markası ile tanışmamışsınız demektir. Daha neler var neler… Hepsi Sinan Tansal ile röportajımızda sizleri bekliyor.
Sinan Tansal ruhunda kaç insan barındırıyor? Biraz sizi ve yönlerinizi nasıl keşfettiğinizi dinleyebilir miyiz?

Merak duygusu yanına hayal gücünü de aldığı zaman insanı sonu gelmez maceralara sürükleyebiliyor. 

Ben dersleri oldukça iyi bir öğrenci olduğum için, ailem ve çevrem tarafından ekonomik getirisi fazla olan dallara yönlendirilmiş birisiyim. Oysa bugün şansım olsa tasarım veya sanat ile ilgili bir eğitim almak isterdim. Yine de şanslıyım ki, başka ilgi alanlarına da yönelebilecek vakti bulabildiğim bir mesleğim var. Diş hekimliği yapmaya başladıktan bir süre sonra grafik tasarımla ilgilenmeye başladım. Bu iş, Grafikerler Meslek Odası’ndan ödül kazanmaya kadar gitti. Hala çok sevdiğim ve keşke eğitimini almış olsaydım dediğim bir meslektir.

O sıralarda müzik merakım da yoğunlaşmaya başlamıştı ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda açılan bir vurmalı çalgılar programına katıldım. Ardından çeşitli müzik gruplarında çalmaya başladım. Sonrasında önce Mavi Sakal, sonra Karapaks ve İnsanlar guruplarında yer aldım. Çeşitli albümler ve çok sayıda yurt içi ve yurtdışı konser ve festivallerde çaldım. 

Muayenehanenin bir tadilat döneminde, eskiden beri ilgimi çeken bıçakları yapıp yapamayacağımı merak ettim. Esnaf ve zanaatkarları gezip, bu işi öğrenmeye çalıştım ve epeyce yanlış yaptıktan sonra bir mesafe katettim. Yapabileceklerimin hayalini kurmaya başlayınca KROP ortaya çıktı. Beni heyecanlandıran şeyin farklı bıçaklar yapmak olduğunu anladım.

Muayenehanede bir ameliyattan çıkıp, akşam bir festivalde sahneye çıkmak ve ertesi gün demirciler sitesinde atölyede çelikle uğraşmak ve bu ortamların birbiriyle ilgisinin olmaması sanıyorum benim dünyam hakkında size fikir verecektir.

Krop Knives nasıl doğdu? Ne kadar zamandır var?

Bıçak yapmaya 2014 yılında başladım. Benim ilgimi çeken, bıçağın insanoğlunun en eski, belki de ilk aleti olması. Tarih boyunca ufak değişiklikler ve geliştirmelerin dışında, aynı form ve yapıyı korumuş bir araca ne katabileceğimi, yüzyıllardır süregelen bir aletin çağdaş halinin ne olabileceğini, farklı formların yanısıra, farklı ve çağımızın materyallerinin bıçak üretiminde nasıl kullanılabileceğini merak ederek, kaykay tahtaları, eski TV/müzik seti kumandaları, bilgisayar parçaları kullanarak bıçak sapları yapmaya başladım. Bu da insanların ilgisini çekmiş olmalı ki, arkadaşlarımın düzenlediği bir tasarımcı pazarında, onların beni yüreklendirmesiyle satışa sundum. Epeyce ilgi görmesi beni daha da değişik şeyler yapmaya heveslendirdi. Örneğin bu tasarım pazarında kaykay saplı bıçakları gören Tangör Tan’ın, Mehmet Gürs’e anlatmasıyla Mikla için steak bıçakları yapmak üzere çağrıldım ve 6 adet tasarımı Mikla için yaptım. Özellikle instagram hesabı üzerinden yaptıklarım çok yayıldı ve ilgi gördü.

Geri dönüşüm ile bıçak üretmek fikri nasıl oluştu? Her biri el yapımı ve tek olan bıçakları üretmek nokta atışı bir farklılık olmuş. Neler kullanıyorsunuz?

Geri dönüşüm fikri günümüz materyallerinin bıçak yapımında nasıl kullanılabileceğini düşünürken oluştu. Kullanılıp ömrünü tamamlamış materyallere, orijinal işlevlerini ve hikayelerini de bir değer olarak katıp, yeni ve bambaşka bir alanda arzu edilecek bir nesne olarak hayat vermek heyecan verici. 

Saplarda en ilgi görenler kaykaycı genç hastalarımdan aldığım kırılmış kaykaylar, bitmeye yakın boya kalemleri, eski iskambil kağıtları, eski çizgi romanlar, bilgisayar parçaları… Çelik kısımda da hipodromdan bulduğum eskimiş nal eğeleri, sanayi tipi eskimiş testereler, araba makasları… 

Krop Knives nereye gidecek? Planlamanız nedir?

Krop için Karaköy’de bir dükkan açma planım var. Yeri tuttum, aslında Nisan ayında açmak üzere yapmaya başlamıştım ama pandemi yüzünden yaza ertelemek durumunda kaldım. Burada hem bıçakların yapımını hem de satışını yapmak istiyorum. Hedefim yine meraklılarına, kişiye özel ve duygusal bağ kurabildikleri özel bıçakları yapmak. Ülkemizden veya yurt dışından ilgi gösteren profesyonel ve amatör yemek bıçağı meraklılarına başka yerde bulamayacakları form ve malzemelerle ürünler yapmak hedefim. Aklımda çok farklı formlar ve tasarımlar var, uygulayabilme hayali KROP’un geleceğini teşkil ediyor.
Etiketler bıcak, krop, şef bıçağı,
food time logo

FOOD TIME SOSYAL AĞLARDA

Bizleri sosyal ağlarda da takip edebilirsiniz. Hem güncel haberlere hemde dergi içeriğimiz ile ilgili duyurulara ulaşmak için hesaplarımızı beğenip takip edebilirsiniz

YORUMLAR