Turunçgillerin en küçük mücevheri kamkat

YAZAR: Serda ÇOLAK

Kategori: MAKALE
Okuma: 2.412 kez
Yayın Tarihi: 29.03.2018 Perşembe 14:57:06
PAYLAŞ

Limona benzeyen şekli, olgunlaştıkça portakala benzeyen rengi ve bergamota benzeyen kokusuyla kamkatın, tam bir turunçgil üyesi olduğunu anlamak aslında hiç de zor değil. Kabuğu ile birlikte yenilen tek narenciye olan bu bitkinin kokusu elinizden uzun süre gitmeyerek sizi o eşsiz rayihasına adeta tutuklu bırakıyor.



Kamkatın faydaları saymakla bitecek gibi değil. En önemli faydaları ise şöyle;

  • C vitamini deposu olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan korur,
  • Kolesterolü düşürür,
  • Kanı temizler,
  • Sivilcelerin azalmasına faydalıdır,
  • Kalsiyum içeriğinin yüksek olması nedeniyle kemik ve diş sağlığına faydalıdır.


Dünyada Çin ve Doğu Asya’da gelişim gösteren bu mucizevi mücevher Avrupa’ya 19 yy.’da girmiş. Türkiye’ de ise daha çok Akdeniz Bölgesi ve Rize’de yetiştiriliyor. Bunun yanı sıra meraklılarına güzel bir haberimiz var. Kamkat fide satan yerlerden veya çiçek dükkanlarından kolaylıkla temin edilip evlerde bir saksının içinde de yetiştirebilen bir bitki. Yalnız sıcağı seven bir bitki olduğunu unutmamak lazım. Özellikle kış aylarında meyvenizin sıcaklığının 11-12 derece olması gerekiyor. Güneş ışığını yeterli alamazsa çiçek açmıyor ancak suya o kadar da düşkün değil. 10- 15 günde bir sulamak kamkat için yeterli. Kamkat tam bir kış meyvesi. Yaz aylarında çiçeklenmeye başlayıp, Eylül ayında meyve veriyor. Meyvelerin yeme olgunluğuna ulaşması ise Ocak - Şubat aylarını buluyor. Size de kışın soğuğunda bu çıtır çıtır lezzetin keyfini çıkartmak kalıyor. Meyve olarak tüketmek dışında kamkattan enfes reçeller veya marmelatlar yapabilir, salata veya soslarınıza da katarak farklı lezzetler yakalayabilirsiniz. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi (BATEM) tarafından 2016 yılında yapılan açıklamaya göre BATEM talebe göre yılda 10 bin kamkat fidanı üretebilmekte. Bu da bir çok insanın adını sanını bilmediği bu gizli kalmış mucizenin daha fazla tanınması ve üretiminin arttırılması yönünde sevindirici bir haber.

food time logo

FOOD TIME SOSYAL AĞLARDA

Bizleri sosyal ağlarda da takip edebilirsiniz. Hem güncel haberlere hemde dergi içeriğimiz ile ilgili duyurulara ulaşmak için hesaplarımızı beğenip takip edebilirsiniz

YORUMLAR