Sağlıklı tekniklerle toksinlerden arının

YAZAR: Nursel EROĞLU

Kategori: MAKALE
Okuma: 2.245 kez
Yayın Tarihi: 29.03.2018 Perşembe 15:28:56
PAYLAŞ

Kirli hava, trans yağ, yüksek fruktoz içeren mısır şuruplu yiyecekler, ağır metaller, kömür ateşinde pişen etler, kafein, alkol, sigara, işlenmiş hazır gıdalar, uzun süre ilaç kullanımı gibi nedenlerle vücudumuzda oluşan toksinler zamanla sağlığımızı olumsuz etkiler.

Toksinler vücudumuz için zararlı, zehir etkisi gösteren bileşiklerdir. Vücutta bulunduğu sürece doku ve hücrelere zarar verirler. Bu zarar ciltte olursa kırışıklıklara, farklı organlarda olursa onların hasar görmesine, yaşlanmalarına, bozulmalarına, hücre çekirdeğinde olursa kansere yol açabilir. Toksinleri vücudumuza sindirim, solunum ve cilt yoluyla alıyoruz.

Detoks (Detoksifikasyon)

Toksinleri vücuttan temizleyen başlıca organ karaciğerdir. Toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması ise ter, idrar ve dışkı yoluyladır. Karaciğer sağlığı mutlaka korunmalıdır. Uzaklaştırılamadığı durumlarda biriken toksinler halsizlik, yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü yaratır. Detoks genellikle mevsim geçişlerinde, zayıflama programı başlangıçlarında tercih edilirken; kronik yorgunluk yaşayanlar, kötü beslenenler, hazır ve hızlı gıdaları tüketenler, aşırı yağlı ve şekerli gıdaları tüketenler de diyet uzmanları ve doktorlarının onayları ile detoks yapabilirler. Hamilelik dönemindeki kadınlar ve anne sütü veren kadınlar, yaşlılar, çocuklar, kronik hastalığı bulunanlar, düzenli ilaç kullananlar, ergenlik/büyüme dönemindeki gençler detoks yapmamalıdır.


Sağlıklı yaşam biçimi aslında bir detoks

Detoks, aslında yaşamınızı sağlıklı şekilde değiştirmek olmalıdır. Kahve tüketiminin yerine sıvı alımını bol su olarak değiştirmek, doymuş yağ oranı yüksek kırmızı et yerine omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balık tüketilmesi, bağırsak sağlığı için probiyotiklerin günlük soframızda yer alması, antioksidan değeri yüksek meyve ve sebzeleri tüketmek tüm detoks uygulamalarından daha etkili ve uzun vadeli sağlık için benimsenmelidir.

Toksinlerden arınmak için uzak durulması gerekenler nelerdir?

Sigara ve alkol

Saflaştırılmış gıdalar

Hazır paket gıdalar

İşlenmiş et ürünleri

Asitli, gazlı, hazır içecekler

Tatlandırıcılı ürünler

Doymuş yağdan zengin gıdalar (çok sınırlı olmalı)

Beyaz un

Beyaz rafine şeker

Vücut toksinlerini nasıl uzaklaştırabiliriz?

Günde en az 3 litre su içerek

Günlük 45 dakika yürüyüş yaparak

Kırmızı ve mor meyveleri tüketerek (frambuaz, yaban mersini, böğürtlen, dut, siyah erik)

Brassica sebzelerine soframızda sık sık yer vererek (brokoli, beyaz ve kırmızı lahana, Brüksel lahanası,       kara lahana, karnabahar, turp, şalgam, hardal tozu, pazı ve marul)

Soğan, sarımsak, pırasa ve taze soğan da toksinlerin atılımını sağlar.

food time logo

FOOD TIME SOSYAL AĞLARDA

Bizleri sosyal ağlarda da takip edebilirsiniz. Hem güncel haberlere hemde dergi içeriğimiz ile ilgili duyurulara ulaşmak için hesaplarımızı beğenip takip edebilirsiniz

YORUMLAR