BİZDEN ESKİ BİR LEZZET “LAHMACUN”

Lahmacun gayet ince açılan mayasız hamurun üzerine kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak, isot, karabiber gibi malzemelerin eklenerek fırında pişirilmesi ile elde edilen bir pide çeşididir.
Kategori: HABERLER
Okuma: 9.469 kez
Yayın Tarihi: 18.10.2020 Pazar 16:50:21
PAYLAŞ

Lahmacunun ismi nereden geliyor?

Arapça “lahm-ı acin” yani ezilmiş et anlamına gelir. Kimi kaynaklarda “lahm ü macin” yani et ve yoğurulmuş hamur, kimi kaynaklarda “lahm bi ajin” yani etli hamur anlamına geldiği yazılıdır.

Lahmacunun tarihi

Evliya Çelebi zamanında bile çok sevilen bir yiyecek olduğu bilinen lahmacunun, 17.yüzyılda Şam’da meşhur olan “lahm-ı acin böreği”nin bugünkü versiyonu olduğu düşünülüyor.

Aslında 5000 yıllık bir tarihi olan lahmacunun kökleri Babillere dayanıyor. Farklı ülkelerde farklı isimlerle biliniyor, ama kesin olarak doğuya özgü bir yemektir.

1960 yıllarından itibaren tüm ülke topraklarımızda hızla yayılmış olan lahmacun, dünya üzerinde “Türk Pizzası” olarak biliniyor. Ancak sorun buradan başlamaktadır. Çünkü Amerika’da da “Ermeni Pizzası” olarak biliniyor.

Rusya’nın başkenti Moskova’da açılan “Lamadjo” isimli Ermeni restaurantının menüsündeki aynı isimli yemek, lahmacun ile aynı şekilde yapılmaktadır. Moskova’da iki şubesi olan restaurant sahipleri, Ermeni mutfağının en popüler yemeği olduğunu savunuyorlar. Ermenistan’ın önceden lavaşı UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne aldırması da sorun olmuştu. Türkiye, Azerbaycan, İran, Kırgızistan ve Kazakistan lavaş için birlikte dosya hazırlayarak UNESCO’ya sunmuştu.

Nasıl hazırlanır?

Lahmacun, mayasız hamurdan yapılır. Mayasız hamurdan yapılmasının sebebi, kabarmasını engellemek ve çıtır çıtır olmasını sağlamak.

Hamurun üzerine genel olarak kıyma, soğan, sarımsak, maydanoz, isot, karabiber gibi malzemeler konulur. Harç içeriği, bölgelere göre yöresel değişiklikler göstermektedir. Tescilli Urfa Lahmacunu soğanla yapılır ve kuzu-dana eti karışımı kullanılır. Ayrıca Urfa lahmacununda isot kullanılır ve yuvarlaktır. Tescilli Antep Lahmacununda soğan yerine sarımsak kullanılır ve kuzu etinden yapılır, elips şeklindedir.

Lahmacun harcı, Mardin’de de soğanlı, Karamanmaraş’ta hem soğan hem sarımsaklı hazırlanır. Gaziantep’te harca antep fıstığı da konur. Kahramanmaraş ve Gaziantep’te lahmacunun yanında garnitürün haricinde közlenmiş patlıcan da sıklıkla tüketilir. Hatta Gaziantep’te közlenmiş patlıcanın garnitür olarak eklenip yenmesi ile oluşan şekline, “söğürme” denir.

Vejateryanlar da düşünülerek, birçok yerde et yerine peynir ile yapılan şekilleri ile literatürümüze “Peymacun” olarak peynirli lahmacun eklendi.
Bir standardı olmamasına rağmen 20-25 cm çapında, 2-3 milimetre kalınlığında lahmacunlar tüketmekteyiz.

Lahmacunun en lezzetli hali, taş fırında pişirilmesi ile olur. Kahramanmaraş’ın bazı kesimlerinde sacda da pişirilmektedir.

Güzel bir lahmacun, hamuru çıtır çıtır ama üzeri kurumamış şekilde pişmeli.

Nasıl yenir?

Lahmacun nasıl isterseniz öyle yenir. İsterseniz dürüm şeklinde sadece sarar yersiniz, isterseniz içerisine maydanoz, roka, soğan, turp, domates, limon, sumak konularak dürüm yapılır ve yenir. Ancak domatesi az tercih etmek lezzeti almak açısından önemli bir ayrıntı. Aslına bakarsanız, garnitürü çok abartmamak en iyisi. 

Dilerseniz lahmacundan önce mideyi yumuşatmak için bir sıcak çorba tüketebilirsiniz. 

Yanında ya acılı şalgam ya da bol köpüklü ayran unutulmamalı.

Nasıl saklanmalı?

Taş fırında pişirilen lahmacunlar 2 gün dayanabilir ve bu 2 gün boyunca kurumaz. Bir ters bir düz şeklinde ya da harçlı kısmı birbirine denk gelecek şekilde ikiye katlanarak buzdolabında 1 haftaya kadar saklanabilir.

Siz lahmacununuzu nasıl seversiniz?

food time logo

FOOD TIME SOSYAL AĞLARDA

Bizleri sosyal ağlarda da takip edebilirsiniz. Hem güncel haberlere hemde dergi içeriğimiz ile ilgili duyurulara ulaşmak için hesaplarımızı beğenip takip edebilirsiniz

YORUMLAR