Buzdolabınızı doğru kullandığınıza emin misiniz?

Herhalde artık buzdolabı olmayan ev yoktur. Artık sadece buzdolabı ile de kalmıyor, derin dondurucu, şarap dolabı gibi ekstra soğutucular da evlerimizde yerini aldı. Peki siz buzdolabını doğru kullanmadığınızda hem hastalık hem de maddi kayıp yaşadığınızı biliyor musunuz?
Kategori: BESLENME
Okuma: 3.583 kez
Yayın Tarihi: 18.10.2020 Pazar 15:11:31
PAYLAŞ

Gerekli aralıklarda ve şekilde temizlenmeyen, bakımı yapılmayan; gıdalar doğru yerleştirilmeyen buzdolapları hem sizin ve aile fertlerinizin hastalanmasına, hem de gereksiz bütçeler harcamanıza sebep oluyor. Sağlıklı bir mutfağa sahip olmak istiyorsanız sizin için bazı önerilerimiz var.

Yiyecekler 5oC’nin üzerindeki sıcaklıklarda bulaştıkları bakterilerin çok hızlı üremesini sağlayacak, muhteşem ev sahipleridir. Bu sebeple buzdolabınızı 4oC ve altında, derin dondurucunuzu -18oC ve altında kullanmalısınız. Zaman içerisinde sorun olabileceği için her ay birkaç kez buzdolabınızın sıcaklığını ölçmenizi öneririz. İnsanların çoğunlukla yapmadığı bir şeyi yapın ve buzdolabınızın kullanma kılavuzunu okuyun.

Buzdolabınızı verimli kullanın

  • Buzdolabınızın kapağını kontrol edin. Contaların düzgün olması önemlidir. Sorun varsa değiştirin.
  • Ne alacağınızı bilin. Buzdolabının kapısını açıp düşünmek yerine, önce düşünün sonra kapağı açın. Böylece sıcaklık dalgalanması olmayacaktır. Hatta elektrik kesildiğinde mümkünse buzdolabını hiç açmayın.
  • En uygun boşluğu bırakın. Buzdolabınızın 3’te 1’i boş olursa içeride soğuk hava rahatlıkla dolaşabilir. Aşırı yükleme yiyeceklerin doğru soğumamasına ve hem enerji hem ürün kaybına sebep olur.
  • Doğru istifleyin. Büyük ürünlerin arkasında küçük materyallerin kalmasına imkan vermeyin. Ayrıca cam kaplar ile istifleme yaparsanız, hem içinin görünmesi hem de sağlık açısından avantajlı olursunuz.
  • Etiketlere dikkat edin. Son kullanma tarihine ve raf ömrüne dikkat ederek ürünleri yerleştirin. Böylelikle hem israfı önlemiş, hem de bozulan yiyeceklerin buzdolabınızı kötü kokutmasına izin vermemiş olursunuz. Son aldığınız ürünleri, önceden aldıklarınızın arkasına yerleştirmeye özen gösterin.
  • Pişirdiğiniz yemekleri soğumadan buzdolabınıza almayın. Aksi halde buzdolabınızın sıcaklığının artmasına sebep olursunuz. Mutlaka kapalı kaplarda muhafaza edin.
  • Şüpheli ürünleri tüketmeyin. Sonuçta buzdolabı mikroorganizma gelişimini yavaşlatır, ancak sıfırlamaz. Bozulduğundan şüphe ettiğiniz, koku veya küf oluşumu gözlemlediğiniz ürünleri sakın tüketmeyin.
  • Buzdolabınızın ürünlerini belli aralıklarla kontrol edin. Kıyma, beyaz et, balık, deniz ürünleri 1-2 gün; kırmızı et 3-5 gün; salata, meze gibi hazır yiyecekler 3-5 gün; kabuklu yumurta 25-30 gün saklanabilir.
  • Buzdolabından çıkardığınız ürünleri 2 saat içerisinde tüketin. Oda sıcaklığında uzun süre bekletmeyin.
  • Buzlanmayı kontrol edin. Buzdolabınız buzlanma yapmışsa, çözün. Soğuk ısı iletimini yavaşlatan buzlanma, yiyeceklerin soğumasına izin vermez ve enerji tüketiminiz artar.
  • Riski en aza indirin. İster deniz, ister kümes hayvanları, ister kırmız et ürünleri olsun özellikle çiğ ürünlerde kan ve sıvı bulaşışı olabileceği için, akma ve damlamalara karşı, buzdolabı poşetlerinde sıkıca kapalı ve en alt rafta istiflemeniz doğru olacaktır.
  • Sebze ve meyveleri kendi özel bölgesinde stoklayın. Hatta sebze ve meyveleri ayrı çekmecelerde istifleyin. Sebzeler, meyvelere göre daha çok etilen salgılar ve etilen sebze-meyvelerin olgunlaşma hızını artırır. Sebze-meyve çekmeceleri nem kontrollü özel bölmelerdir. Ancak bazen fazla nem birikeceği için bunun azalması için bir miktar açık bırakılmasında fayda olacaktır.

Temizlik
  • Kapağı sızdırmayan cam kaplar kullanmayı alışkanlık haline getirin. Hem kokuyu hem de bozulmayı önlemiş olursunuz.
  • Alt rafa açık bir şekilde bikarbonat koyarsanız kötü kokuları engellersiniz.
  • Sirke ve su ile buzdolabınızı silebilirsiniz. Küfü yok eden asidi sağlayan sirke, kötü kokuyu da giderir.
  • Buzdolabınızı silerken her alanını, contaları, kapıyı, yan duvarları, rafları temizlediğinizden emin olun.
  • Her mevsim başı buzdolabınızı tamamen boşaltıp, temizleyip, havalandırmayı alışkanlık haline getirin. Tüm parçaları sıcak su ve bulaşık deterjanı ile iyice temizleyin, deterjan kalmayacak şekilde durulayın.
  • Buzdolabı içerisinde bir şey dökülürse hemen silin.
  • Buzdolabı kapı kollarını her gün, kapısını haftada 1-2 kez silin.
  • Buzdolabınızı silerken gıdaya zarar veren kimyasallar, ağartıcı, aşındırıcı kullanmayın. Kolay çıkmayan alanlar için diş fırçası ve bikarbonat kullanın.
  • Buzdolabınızın arkasını ve altını temizlemeyi ihmal etmeyin. Kompresör ve arkadaki teller üzerindeki toz ve kir, buzdolabınızın verimini düşürecektir.

 

food time logo

FOOD TIME SOSYAL AĞLARDA

Bizleri sosyal ağlarda da takip edebilirsiniz. Hem güncel haberlere hemde dergi içeriğimiz ile ilgili duyurulara ulaşmak için hesaplarımızı beğenip takip edebilirsiniz

YORUMLAR