Kategori: RÖPORTAJ
Okuma: 1.690 kez
Yayın Tarihi: 10.01.2018 Çarşamba 16:03:04
PAYLAŞ

Metro Coğrafi Ürünlerle inanılmaz farklılık yaratıyor

20 yılı aşkın süredir Türkiye’de yaşayan, Gastronometro’nun dünyaca ünlü şefi Maximilian J.W. Thomae mutfağa anaokulunda ilgi duymaya başlamış. Maximilian, Gastronometro bünyesindeki çalışmalarını, Türkiye’de gastronomi gelişimi ile ilgili gözlemlerini sizler için anlattı.

25 yıldır buradasınız. O yıllardan bugüne bir değerlendirirsek, Türkiye’de gastronominin gelişimini nasıl buluyorsunuz?



25 sene önce Türkiye’de, global yani farklı konseptte olan birkaç tane restoran vardı. Hepsi beş yıldızlı otellerin içindeydi. Hatta o zaman 11-12 tane 5 yıldızlı otel vardı. Daha çok Fransız mutfağı, İtalyan mutfağı, yani genel ülke konsepti üzerinde çalışan mekanlar vardı. Dışarıda kebapçı, balıkçılar… Bugün otel tarafında hizmet çok değişti. İnsanlar restoran tarafında farklı damak tatları arıyor. Konseptin hoşlarına gittiği yerleri tercih ediyor. 5 yıl önce mutfak konusunda verilen eğitimlerle, bugün verilen eğitimler bile çok değişti ve gelişti. İkincisi Türk mutfağının geçmişini araştırıyoruz. Artık ürün çok önemli oldu. Bugün Metro, coğrafi ürünlerle inanılmaz farklılık yaratıyor. Farklı konseptler içinde farklı ürün grupları… Hangi lokasyon ve ne değer taşıyor? Bunlar araştırılıyor. Tabi ki bugün bu menüler bize bambaşka bir zenginlik katıyor ve Türk mutfağının ana ürünleri olarak yansıyor.

Mesela Malatya kayısısı var. Gerçekten bu benim için dünyanın tek meyvesi. 25 senedir Malatya kayısısının hayranıyım. Ben her yaz Malatya kayısısı bekliyorum. Bence daha güzeli yok. Kim neyi seviyorsa Türkiye’de var, Anadolu’nun zengin toprakları üzerinde yetişiyor. Burada yok yoktur. Örneğin; üzüm bağları ile ilgili araştırma yapıyorsanız, büyük bir ihtimal ilk şarabın bu coğrafya üzerinde yapıldığını buluyorsunuz. Yoğurt nereden dünyaya yayılmış? Burada ne kadar zengin bir kültür içinde yaşıyoruz. Biz bu hikayeleri insanlarla menü olarak paylaşmak istiyoruz. Bu çok hoş bir şey. Ben her zaman söylerim, bizim mesleğimiz aslında dünyanın en zengin, en yaratıcı ve bazen en zor mesleği.

Coğrafi İşaretli ürünlere Metro’nun da destek verdiğini biliyoruz.

Evet, biz bunu yapmaktan mutluyuz ve karşı tarafın da Metro’nun bu konuda bir köprü olduğunu bilmesini istiyorum. Ben de bugün Metro’da çalışıyorum ve meslek tarafında çok farklı noktalar yaşadığım için çok şanlıyım.

Neler yapıyorsunuz Gastronometro’da?

Projelerden, etkinliklerden bahsedelim. Biz farklı alanlarda hizmet sağlıyoruz. İki koldan eğitim veriyoruz. Gelişim eğitimlerini üç başlık altında veriyoruz. Gastronomi genel eğitimleri, mutfak sanatları eğitimleri veriyoruz ve tabi ki Metro’nun ana görevi için ürün eğitimi veriyoruz. Yurtdışı destekli eğitimler veriyoruz. Ayrıca Michelin yıldızlı şefleri Fransa, İspanya ve farklı ülkelerden buraya davet ediyoruz.

Üç günlük güzel programlar yaratıyoruz. Kendi mutfak tarzını, vizyonunu, misyonunu, Michelin şefin nasıl bir menü yarattığını, hizmet tarafında önemli noktaları bizimle direkt paylaşıyor. Burada özel kişiler için yemek daveti veriyoruz. Bu konuda aslında biz ne istiyoruz, iki taraflı olarak anlatmak istiyoruz. Birincisi Michelin şefleri Türkiye’ye gelsin ve Türk mutfağını görsün ve Türkiye’nin ne kadar modern bir lokasyon, ne kadar önemli bir coğrafya üzerinde olduğunu yaşasın istiyoruz. İkincisi, her şef yurt dışına gidemez. Bazıları gerçekten dil sorunu yaşıyor. Yerli şefler yabancı şeflerle birlikte olma avantajını yaşasın istiyoruz ve karşı tarafı bu yüzden davet ediyoruz.

Son olarak Food Time Dergisi ve Gidagundemi.com takipçilerimize iletmek istediğiniz bir mesaj olur mu?

Bana güvendiğiniz için ve bana her zaman destek verdiğiniz için size ve meslek arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Bugün güzel bir yerdeyim, Gastronometro’da. 25 senelik bir geçmiş var. 50 yaşında oldum yani bu sene benim için kutlamadır. Burada yaşamaktan, buraya katılmaktan ve sizinle birlikte olmaktan mutluyum, teşekkür etmek istiyorum. Kaç yabancı 25 senedir burada yaşıyor? Mutlu olarak kalıyor? Bu kadar kaynaşmış ve burada yaşamayı bu kadar seven, sizin yemek kültürünüzü ve gastronomiyi aktif yaşayan kaç yabancı vardır? Benim için apayrı bir geçiş var. Bu geçişi siz bana sağladınız. Bana güvendiniz, beni kabul ettiniz. Benim için büyük bir avantaj oldu. Çok teşekkür etmek istiyorum ve size başarılar diliyorum.

food time logo

FOOD TIME SOSYAL AĞLARDA

Bizleri sosyal ağlarda da takip edebilirsiniz. Hem güncel haberlere hemde dergi içeriğimiz ile ilgili duyurulara ulaşmak için hesaplarımızı beğenip takip edebilirsiniz

YORUMLAR