Kategori: RÖPORTAJ
Okuma: 1.479 kez
Yayın Tarihi: 10.01.2018 Çarşamba 16:25:11
PAYLAŞ

Gastronomi öğrenimine YİP desteği

Türkiye’deki gastronomi ve restoran yöneticiliği eğitiminin bilimsel altyapısını geliştirmek amacıyla Yeme İçme Profesyonelleri Derneği ve Altınbaş Üniversitesi arasında imzalanan protokol dahilinde açılacak olan Gastronomi Bölümü’nün detaylarını almak için, Yeme İçme Profesyonelleri Derneği Başkanı Necdet Koç ve Altınbaş Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Levent ile dolu dolu bir sohbet gerçekleştirdik

Öncelikle Altınbaş Üniversitesi Gastronomi Bölümü’yle ilgili bilgi alabilir miyiz?

Haluk Levent:


Bildiğiniz gibi ülkemizde Gastronomi Bölümü çok popüler bir hale geldi. 2016 yılı itibariyle eğitim faaliyetinde bulunan bütün üniversitelerde %100 doluluk oranı vardı. Biz de üniversite olarak bir Gastronomi Bölümü kurmaya kadar verdik. Bölümü oluştururken Türkiye’de yeme içme sektöründe kalitenin yükseltilmesi için elimizden bir geleni yapmayı hedefledik. Dolayısıyla sadece bir eğitim öğretim kurumu oluşturmayı düşünmedik, sektörle iç içe olmasını sağlamak üzere bazı adımlar attık. Bu adımlardan biri Yeme İçme Profesyonelleri Derneği ile birlikte hareket etmemiz ve onlarla bir protokol imzalamamız oldu. İşin sanat kısmını belli ölçülerde o tarafa yönlendireceğiz. İkinci adımımız, araştırma merkezi kurmak ki, o da herhalde ağırlıklı olarak bizim katkıda bulunacağımız bir alan olacak.

Kamu kurumları da dahil, sektörün bütün aktörlerini işin içine katmaya çalışıyoruz. Uzun vadede yavaş yavaş ilerleyip kurumsallaşmayı artıracak bir faaliyet olarak düşünmek gerekiyor. Sektöre baktığımda ilk gördüğüm, iş gücü ve istihdam sorunlarıydı. Sektöre giren, yeni kurulan restoranların, şirketlerin ortalama ömürleri çok düşük, açılıp kapanma oranları çok yüksek. Bu açıdan diğer sektörlerden önemli ölçüde farklılaşıyor. Nedenlerinden biri böyle bir işletme yatırımına girmek için çok çabuk karar verilmesi. Bir başka nedeni ise işin hem sanat kısmının, hem de idari fonksiyonunun olması. Yani bir işletme kuruyorsanız bir işletmenin sahip olması gereken asgari kurumsallaşmayı yaratmanız lazım ve bu kurumsallaşma içerisinde de belli bir seviyede yönetim bilimine ilişkin bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Bilgi kısmı biraz eksik kalıyor.

Objektif nedenler de var. Örneğin, İstanbul tedarik açısından çok sıkıntılı. İstanbul o kadar büyüdü ki, dünyada kendi hinterlandından beslenemeyen ender şehirlerden bir tanesi haline geldi. Bu da tedarikte hem kalitenin hem de fiyatın dalgalanmasına neden oluyor ve genellikle fiyattaki bu dalgalanma yukarı doğru bir trend içeriyor. Bu durum sektörü çok zorluyor. Tüm bu ayrıntıları değerlendirince, Altınbaş Üniversitesi gastronomi Bölümü’nden hem Türk mutfağını bilen, hem şeflik için gerekli donanıma sahip, hem de bir işletmeyi yönetebilecek asgari bilgi düzeyine sahip mezunlar vermeliyiz diye düşündük. Mezunlarımızın içinden bir restoran işletmek için şirket kuran çıkacak olursa onun kolay kolay batacağını düşünmüyorum. Asgari bir beceri düzeyi olması yeterli. Maliyet, stok kontrolü, tedarik süreçleri vs konularına hakim mezunlar yetiştirmeyi hedefliyoruz.

Yeme İçme Profesyonelleri Derneği ve Altınbaş Üniversitesi böyle bir iş birliği içine nasıl girdi?

Necdet Koç:


Haluk Hocamla daha öncesine dayanan bir dostluğumuz, arkadaş lığımız, abi kardeş ilişkimiz vardı. Hem Haluk Hocamın akademik görevi, hem de yeme içmeye olan kişisel ilgisi ve yeteneği bizi profesyonel seviyede de bir araya getirdi. Benim de çalıştığım sektör bu. Bu fikir ilk ortaya çıktığında biz buraya dernek olarak nasıl bir katkı sağlayabiliriz diye düşündük. Sonuçta da bir üniversitenin içeriğini, yapmak istediklerini her daim kayıtsız şartsız elimizden gelen bütün güç ve enerjiyle destekleyebilecek bir model oluşturmaya çalıştık ve ortaya böyle bir iş birliği çıktı.

Siz bu protokolün neresindesiniz? Üniversite adına neler yapıyorsunuz?

Necdet Koç:


Bu iş birliği çerçevesinde sanat kısmıyla alakalı bir takım destekler vermeye çalışıyoruz. İşin teknik tarafında daha çok üniversite var. Sektörle üniversite arasındaki bağlantıyı kurmak bizim için çok önemli. Üniversitenin eğitimi için de, orada eğitim görecek öğrenciler için de çok önemli. Biz doğrudan sektörün içinde insanlar olduğumuz için, farklı iş kollarından insanları da üniversitedeki öğrenciyle veya üniversitenin kendisiyle bir araya getirmek gibi temel bir fonksiyonumuz var. Asıl işbirliği, aslında buradan kaynaklanıyor.

Haluk Levent:

Belki bir şeyin altını çizmek gerekir, Necdet Bey profesyonel bir iş birliği dedi ama aslında amatör bir işbirliği bu. Yani herhangi bir karşılıklı çıkar söz konusu değil. Biz böyle bir iş için yola çıktığımızda Yeme İçme Profesyonelleri Derneği’nin kapısını çaldık. Onlar da zaten haberdarlardı ve nasıl katkı sağlayabiliriz diye düşünüyorlardı. Sonunda ortaya böyle bir işbirliği çıktı. Bu işbirliği, hedeflerimiz doğrultusunda sektördeki diğer paydaşları da işin içine alarak genişleyecektir. Bundan eminim. İki ayrı alanda başarılı iki isim Necdet Koç ve Haluk Levent’in sürekli yenileri açılan Gastronomi Bölümleri ile ilgili düşüncelerini, imzalanan protokol ile üzerlerine düşen görevleri, sektörle ilgili düşünce ve önerilerini, yakın gelecekte ses getireceğine ve fayda sağlayacağına inandıkları çalışmalarını FoodTimeDergi.com’da bulabilirsiniz. Food Time’a bizi konuk ettiği için teşekkür ederim. Çünkü bunları anlatmak sektör açısından önemli. Kişisel bilgi birikimimizi ve deneyimimizi bunlardan hiç haberdar olmayan insanlara anlatmamız önemli.

food time logo

FOOD TIME SOSYAL AĞLARDA

Bizleri sosyal ağlarda da takip edebilirsiniz. Hem güncel haberlere hemde dergi içeriğimiz ile ilgili duyurulara ulaşmak için hesaplarımızı beğenip takip edebilirsiniz

YORUMLAR