Kategori: RÖPORTAJ
Okuma: 1.580 kez
Yayın Tarihi: 10.01.2018 Çarşamba 15:41:21
PAYLAŞ

Anadolu mutfağı hayranıyım

İstanbul Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Şef Umut Eyioğlu, aynı zamanda aşçıların şirketi olarak bilinen Rational Türkiye’nin Bölge Satış Müdürü olarak görevine devam ediyor. Umut Şef Mengen Anadolu Meslek Lisesi’nin de ilk mezunlarından.

Umut Şef’in mutfağını hangi coğrafya tanımlıyor?



Aslında bu soruyu ben de kendime çok soruyorum. Hangi mutfak, hangi coğrafya diye. Evet, ben Anadolu mutfağı hayranıyım, Türk mutfağı hayranıyım ama sanırım Akdeniz mutfağının biraz daha bana hitap ettiğini düşünüyorum. İtalyan olsun, İspanya mutfağından Tapaslar olsun beni çok etkiliyor.

Bal ile ilgili araştırmalar ve yemek tarifleri yaptığınızı duymuştuk. Bu çalışmalar şu an ne aşamada?

Türkiye ve Dünya Arıcılar Birliği ile ortak bir çalışma yapıyoruz. Askeri müzenin içerisinde Bal Fuarı yapılmıştı. Orada misafirlerimize ballı yemekler ve ballı tariflerin tadımlarını yaptırmıştık. Önümüzdeki Eylül ayında Apimondia diye dünyaca ünlü bir organizasyonları var. Tüm dünyada kabul görmüş, dünyadaki tüm arı birliklerinin bir araya geleceği bu organizasyon, İstanbul Kongre Merkezi’nde olacak. Orada biz yine ballı tadımlar yapacağız ve bir kitap çalışmamız olacak. Güzel bir çalışma olacak diye düşünüyorum.

Kitabınız okuyucuyla ne zaman buluşacak?

Eylül ayı içerisine yetiştirmeye çalışıyoruz. Şu anda bu organizasyonla ilgili bazı değişiklikler var. Ama dediğim gibi Eylül ayına yetiştirmeyi düşünüyoruz.

Daha önce de “Ballı Günlerde Lezzet Şöleni” diye bir etkinlik düzenlemiştiniz. Bal ile ilgili yaptığınız çalışmaların özel bir nedeni var mı?

Yemek kültürüne bakıldığında belli başlı malzemeler var. Bal bunların en önemlilerinden. Yemekte kullanılmış. Arkeolojik kazılara baktığınız zaman balı görebiliyorsunuz. Çünkü gerçekten dünyada çok önem verilmiş. Kadınlar güzellik malzemesi olarak kullanmış, mutfakta yemek malzemesi olarak kullanılmış. Daha çok tatlı yapımında kullanılmış ama Osmanlı mutfağına baktığınızda yemeklerde de kullanılmış. Hatta tuzlu yemeklerde de yer verilmiş. Ama günümüzde bu artık unutulmuş. Şeker çıktıktan sonra, bal bir kenara itilip daha çok şekerle ilerlenmiş. Ama gerçekten mutfakta çok değerli bir malzeme. O yüzden biz de onu günümüzde ön plana çıkartıp yemeklerde nasıl kullanabiliriz, geçmişte kullanılan şekliyle biz nasıl günümüze adapte edebiliriz diye için çalışma yaptık.

İlk buharlı kombi fırını Rational Türkiye kullandı sanırım.



Rational 1973 yılında Almanya’nın Lars Berg şehrinde kurulmuş, 1976 yılında dünyada ilk kombi buharlı fırın teknolojisini üretmiş bir firma. 1976 yılından beri de kombi buharlı fırın üretiyoruz. Dünyanın en iyi fırınlarını üretiyoruz. Hem en kaliteli pişirmeyi yapıyoruz hem de teknoloji anlamında en iyi teknolojiye sahibiz.

Rational Türkiye’nin ürün gamından bahsedebilir miyiz?

İki tip cihazımız var. Bir tanesi manuel olan Combi Master Plus, bir tanesi de Self Cooking Center dediğimiz akıllı cihaz. Onun dışında başka bir ürünümüz yok, başka bir şey üretmiyoruz. Tek bir ürün üzerine adapte olduğumuz için en iyisini üretiyoruz. O yüzden diyorum; dünyanın en iyi cihazını üretiyoruz, çünkü başka ürettiğimiz bir şey yok. Sadece fırın üretiyoruz ve en iyisini üretiyoruz.

Sizin bir şef olarak Rational Türkiye’ye ne gibi katkılarınız oldu?

Biz aşçıların şirketiyiz. Dünyada Rational bünyesinde çalışan benim gibi binlerce şef var. Sadece benim değil bütün şeflerin şirkete kattığı çok değer var. Mutfakta neyin nasıl kullanılabileceğini ve ne gibi sıkıntılar olduğunu en iyi bilen bizleriz. Tabii ki elektronik mühendisleriyle çalışmak zorundasınız ama mutfağın içini gerçekten iyi bilen bir şefle çalıştığınız zaman insanların mutfakta yaşadığı sorunlara göre ilerleyebiliyorsunuz. Şirketimiz çözüm odaklı hareket ediyor. Ar-Ge merkezimizde mutfak şefleri çalışıyor. Her Ar-Ge döneminde binlerce yemek denetimi yapıp, en iyi pişirmeyi sağlamak için uğraşıyoruz. Ürünü kullanırken en rahat, en esnek kullanım şekli nasıl olabilir diye çalışıyoruz. Benim de kattığım değer budur diye düşünüyorum.

Mutfağı en iyi bilen şefler olduğu için, biz Rational’e en iyi bu şekilde destek verebiliriz. Son olarak GidaGundemi. com takipçilerine ve Food Time Dergisi okuyucuların söylemek istediğiniz bir şeyler var mı? Aşçılık sadece yemek yapmaktan ibaret olan bir meslek değil. Gençlerimiz özellikle bunun bilincinde olmalı. Mutfakta başka bir hayat var. Çalıştığınız ortamı belki evinizden bile daha çok görüyorsunuz. Mutfakta olduğunuz süre 8 ile 12 saat arasında değişebiliyor. Ekip olmayı öğreniyorsunuz. Bazen eşinizden, annenizden, babanızdan çok mutfaktaki çalışanları görüyorsunuz. Eğer bunlara hazır değilseniz bence mutfağa girmemelisiniz. Yani mutfağı gerçekten seviyorsanız, severek yapacaksanız bu mesleği seçmelisiniz. Televizyon programlarında görüyoruz, bazı çok ünlü şeflerimiz elinde cımbızla sadece tabağa bir maydanoz koyup dekor yapıyor, ekranda sadece bu kısmı görüyoruz. Aslında mutfak böyle değildir. Mutfağa girdiğinizde gerçekten çok zor ama çok da keyifli ve çalışılası bir yer olduğunu görürsünüz ama dediğim gibi önce sevmek gerekiyor.

food time logo

FOOD TIME SOSYAL AĞLARDA

Bizleri sosyal ağlarda da takip edebilirsiniz. Hem güncel haberlere hemde dergi içeriğimiz ile ilgili duyurulara ulaşmak için hesaplarımızı beğenip takip edebilirsiniz

YORUMLAR