Laktoz intoleransı ve diyet yaklaşımı

YAZAR: Nursel EROĞLU

Kategori: MAKALE
Okuma: 1.702 kez
Yayın Tarihi: 08.02.2018 Perşembe 15:09:35
PAYLAŞ

Laktoz, sütün doğal yapısında bulunan süt şekeridir. Laktaz, süt şekerini ince bağırsakta parçalamak için gerekli enzimdir. Çok konuşulan laktoz intoleransı ise bağırsaklardan laktozun emilmemesine bağlı olarak şişkinlik, kramp, ağrı ve ishal görülmesidir. Laktoz intoleransı hayati bir tehlike oluşturmamakla beraber, yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Uygun diyet çözümleri ile yaşam standartları düzelmektedir.

Laktozsuz Diyet

Laktoz intolerasında laktozsuz diyet, laktaz enzim ilavesi veya laktozsuz süt ürünleri kullanımı şeklinde tekli veya beraber tıbbi beslenme tedavileri yapılabilir. Süt ve ürünlerinin kalsiyum, fosfor, ribolavin gibi değerli vitamin, mineral ve süt proteinlerinizi içerdiği unutulmamalıdır. Laktoz intoleransında diyet yaklaşımı süt ve ürünlerinin diyetten çıkarılması olmakla birlikte, diyet uzmanı kontrolünde tolore edilebilen fermente sert peynir, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri önerilebilir.

Laktoz intoleransının şiddeti tüketilen laktoz miktarına göre değişir. Yapılan çalışmalar günlük alınan 5 su bardağı ve üzeri süt tüketiminin intolerans duyarlılığı ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Bazı çalışmalarda süt ve ürünlerinin yemeklerle beraber tüketildiğinde şişkinlik, ağrı gibi şikayetlerin azaldığı tespit edilmiştir.



Laktozsuz Süt

Besin sanayinin sütü iyi sindiremeyen kişiler için geliştirmiş olduğu laktozsuz süt, sütün içindeki laktozun ayrıştırılması veya parçalanması teknolojisi ile üretilmekte, laktoz intoleransı için diyet planında bir alternatif süt ürünü olarak önerilmektedir. Sonuç olarak, Süt ve ürünleri beslenme açısından büyüme, gelişme, kemik ve diş sağlığı için önemli bir gruptur. Laktoz intoleransı olan kişilerde kalsiyum ve diğer vitamin eksikliği oluşmaması için uzman diyetisyen desteği alarak laktozsuz diyet uygulamaları yapılmalıdır. Diyette sütün elimine edilmesi veya fermente tolere edilebilen sert peynir, yoğurt gibi süt ürünlerinin diyete aşamalı ve miktarı ölçülü ilavesi kişilerin şişkinlik, diyare ve ağrı gibi sindirim sistemi sorunlarını azalacaktır.

food time logo

FOOD TIME SOSYAL AĞLARDA

Bizleri sosyal ağlarda da takip edebilirsiniz. Hem güncel haberlere hemde dergi içeriğimiz ile ilgili duyurulara ulaşmak için hesaplarımızı beğenip takip edebilirsiniz

YORUMLAR