Bağırsak dostları probiyotik ve prebiyotikler

YAZAR: Naciye KUTLU

Kategori: MAKALE
Okuma: 1.477 kez
Yayın Tarihi: 12.02.2018 Pazartesi 15:20:23
PAYLAŞ
Probiyotikler, vücutta bağırsak mikroflorasını dengeleyerek sağlığı olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda probiyotikler, ürettikleri organik asitler yardımı ile ortamın pH düzeyini düşürerek, zararlı mikroorganizmaların bağırsak çeperinde tutunmasını engellemektedir.

Probiyotikler (canlı mikroorganizmalar), yiyecek veya içecek içeriği olarak vücuda alınmaktadır. Bir bakterinin probiyotik özellik gösterebilmesi için bazı kriterlere sahip olması gerekmektedir. Bunlardan en önemlileri; gastro-intestinal sistemde yaşayabiliyor olması, bağırsak dokusuna tutunabiliyor olması, sindirim sırasında oluşan reaksiyonlardan etkilenmiyor olması, patojen (zararlı bakteri) gelişimini engelliyor olması, toksijenik etki göstermiyor olması, sindirim boyunca (mide gibi yüksek asitli ortamlarda) canlı kalabiliyor olması ve insan kaynaklı olmasıdır. Probiyotikler tarafından vitamin, enzim ya da bazı uçucu yağ asitlerin üretilebiliyor olması da yararlı etkilerinin ne kadar çok olduğunu göstermektedir. Başlıca probiyotik bakteriler, Laktobasili (L. asidofilus, L. bulgaricus), Bifidobakteria (B. bifidum, B. thermophilum) ve bazı Gram (+) koklardır (Streptococcus thermophilus, Lactococcus lactis). Probiyotik özellikteki başlıca besin anne sütü olmakla birlikte, yoğurt, kefir, boza tarhana, lahana turşusudur.



Son yıllarda, probiyotik ilave edilen süt ve süt ürünleri üretimi artmış olup, sağlıklı beslenme için tüketilen ürünlerdendir. Prebiyotikler, ince bağırsakta sindirime uğramadan direkt kalın bağırsağa geçen ve burada bulunan bakterilerin (probiyotik bakteriler dâhil) aktivitelerini arttıran, sindirilemeyen besin maddeleridir. Prebiyotiklerin, bağırsak hareketlerini düzenleme, bağırsak bakterilerinin dengesini ayarlama, kolon kanseri gelişim riskini azaltma, bazı minerallerin (Ca, Mg gibi) emilimini ve yararlılığını arttırma, kan kolesterol seviyesini etkileme gibi etkileri bulunmaktadır.



Prebiyotik özellikteki başlıca gıdalar, soğan, sarımsak, buğday, kuşkonmaz, muz, baklagiller ve pırasadır. Probiyotik ilaveli ürünlerde olduğu gibi, prebiyotik ilaveli ürünlerin üretim ve tüketimi de gelişim göstermektedir. Probiyotik ve prebiyotik kombinasyonuna ise, sinbiyotik adı verilmektedir. Bu kombinasyonun sağlık üzerine olumlu etkisi kanıtlanmıştır.

Sinbiyotik gıda ürünleri, hem probiyotik (Bifido - bakteria) hem de prebiyotik etkin maddelerin (Frukto-olugosakkarit) karışımının ilavesiyle üretilmektedir. Özellikle kolon kanseri ile başı çekmekte ve genel anlamda gastro-intestinal sistemimizin sağlığı için, diyetlerimizde probiyotik ve prebiyotik ürünlere yer vermemiz önem arz etmektedir.
food time logo

FOOD TIME SOSYAL AĞLARDA

Bizleri sosyal ağlarda da takip edebilirsiniz. Hem güncel haberlere hemde dergi içeriğimiz ile ilgili duyurulara ulaşmak için hesaplarımızı beğenip takip edebilirsiniz

YORUMLAR