Keşke daha önce keşfetseydiniz...

Dünya üzerinde Asya, Güney Avrupa, Kuzey Amerika ve Afrika'da yetiştiği bilinen, ülkemizde ise Akdeniz, Ege ve Marmara bölgeleri başta olmak üzere hemen her bölgede yetişen bir bitki çitlembik.
Kategori: HABERLER
Okuma: 3.666 kez
Yayın Tarihi: 15.11.2019 Cuma 16:25:28
PAYLAŞ

Halk arasında çitlenbik, dağın, menengiç gibi farklı isimlerle de anılan çitlembik bitkisinin dünya üzerinde yaklaşık 70 farklı türü bulunuyor. Türüne göre meyvesinin rengi değişiklik gösterse de genel olarak olgunlaştıkça yeşilden kahverengiye doğru geçen rengiyle biliniyor. Hafif tatlımsı bir lezzete sahip olduğu bilinen bu meyve, doğada yaşayan birçok hayvanın da besin kaynaklarından biri aslında.

Çitlembik ne işe yarar, faydaları nelerdir?

  • Karın ağrılarını azaltıyor, mideyi rahatlatıcı bir etki gösteriyor.
  • İştah açıcı özellikler gösterdiğinden kilo almak isteyenlere yardımcı oluyor.
  • Bir türlü bitmek bilmeyen öksürüğün kesilmesini sağlıyor.
  • Ölçülü bir şekilde kullanıldığında böbreklerin sağlıkla çalışmasına destek olduğu biliniyor.
  • Aşırı terleme sorunundan kurtarıyor.
  • Saç sağlığına iyi geliyor, özellikle saç renginin açılmasını geciktirdiği söyleniyor.
  • İdrar söktürücü özellikler gösteriyor.

Çitlembik nerelerde bulunur?

Çitlembik, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetiştiği için kolay ulaşılabilen bir bitki aslında. Ancak çitlembik yerine ona benzer farklı meyveleri almamak adına çok dikkatli olmak, güvenilir yerlerden temin etmek önemli. Çitlembiğin kurutulmuş haline güvendiğiniz aktarlardan ulaşabileceğiniz gibi, yine güvenilir online alışveriş sitelerinden de temin edebilirsiniz.

Aynı şekilde çitlembiğin faydalarından yararlanabilmek için onu yağını alarak da değerlendirebilirsiniz.

Bunun yanında içeriğinde çitlembik bulunan birçok tıbbi ürün ve kozmetik malzemesi bulunmaktadır.

Nasıl kullanabilir, nasıl tüketebilirsiniz?

Dilerseniz günde 20-25 adeti geçmeyecek kadar meyvesini, çekirdeklerine mutlaka dikkat ederek tüketebilirsiniz. Özellikle sindirim sorunu yaşıyor ve midenize iyi gelmesi için tüketmek istiyorsanız bir gün önceden bir çay bardağı kadar balın içine 6-8 adet çitlembik meyvesi atıp bu şekilde 24 saat bekletip ardından macun gibi de tüketebilirsiniz.

Bunların yanı sıra adeta bir baharat gibi yemek pişirirken yemeğin içine ilave ederek değerlendirebilirsiniz.

Çitlembik yağını harici olarak kullanmalısınız. Saç sağlığınızı desteklemek için şampuanınızın içine bu yağdan damlatabilirsiniz. Haftada 1 olacak şekilde zeytinyağı ile karıştırarak saçlarınıza bir maske gibi de uygulayabilir, 4 saat beklettikten sonra saçlarınızı güzelce yıkayıp durulayabilirsiniz.

Önemli bir not: Daha önce hiç çitlembik kullanmadıysanız ve alerjik bir bünyeniz varsa kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Genel olarak çitlembik meyvesinin bir zararı olmadığı söylense de etkileri bünyeden bünyeye farklılık gösterebilir. İşin uzmanlarından, doktorlarınızdan bilgi alın.


 

food time logo

FOOD TIME SOSYAL AĞLARDA

Bizleri sosyal ağlarda da takip edebilirsiniz. Hem güncel haberlere hemde dergi içeriğimiz ile ilgili duyurulara ulaşmak için hesaplarımızı beğenip takip edebilirsiniz

YORUMLAR