Karadeniz’in incisi gastronomisiyle büyüyor

Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin tarafından düzenlenen Giresun gezimiz, sektör profesyonelleri ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşti.
Kategori: HABERLER
Okuma: 1.505 kez
Yayın Tarihi: 13.02.2018 Salı 15:57:14
PAYLAŞ

Giresun’da gastronominin gelişmesi ve daha çok insana ulaşabilmesi amacıyla Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin tarafından düzenlenen Giresun gezisi sektör profesyonelleri ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşti.



Büyülü manzaralarıyla, Karadeniz’in gizli kalmış değerlerinden biri olan Giresun, yeşilin her tonunu gözler önüne serip, yağışıyla ve en güzel mavisiyle selamlıyor. Şehrin kuruluş yeri, Batlama Deresi ağzındaki Çıtlakkale olarak biliniyor. Doğu Karadeniz’in tek adası olan, sahilin 1 mil açığındaki Giresun Adası (Aretias) şehrin incisi konumunda.

Giresun, yeme içme kültürüyle dikkat çekiyor. Coğrafi özellikler nedeniyle tahıl tarımı ve hayvancılık için gerekli düz araziler olmadığından, bahçe sebzeciliği ve balıkçılık faaliyetleri de bölgede gelişmiş.

Giresun mutfağına, doğal bitki, sebzeler ve deniz ürünlerinden oluşan yemekler hakim. Yörenin yemeklerinde kullanılan yiyecekler; genel olarak otsu bitkiler, diken uçları, sebzeler ve mantarlardan oluşuyor. Karalahana, ısırgan, pezik, marul, madımak ve sakarca sıklıkla kullanılıyor. Taflan kavurması (karayemiş kavurması), kiraz tuzlama, diken ucu (merolcan), ısırgan yağlaşı, lahana diblesi, kaygana dikkat çekici lezzetler arasında yer alıyor.

Yaylalarda ve köylerde hayvancılığa bağlı olarak beyaz peynir, deri tulumu, küp peynir ve çökelek yapılıyor.

Deniz ürünlerinin önemli bir yere sahip olduğu bu mutfakta; hamsi, mezgit, istavrit, palamut, kefal, izmarit, tirsi, barbun, sargan ve kötek oldukça yaygın olarak tüketiliyor.

Food Time olarak, Giresun Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci ile sohbetimiz esnasında, Gürgenci, Giresun gastronomisini şu şekilde tanımladı:



“Daha çok bitkiye yönelik bir ürün yelpazemiz var. Bu ürün yelpazesi ihtiyaçlarımız doğrultusunda belirleniyor. Bir ürünün hem sapını, hem çiçeğini, hem de kökünü kullanabiliyoruz. Bazı bitkilerden turşu yapıyoruz, bazılarından mıhlama vs. Bu çeşitlilik, eldeki imkanları verimli kullanabilmek adına güzel bir ambiyans sağlıyor.”

Giresun lezzet noktaları

Giresun'da hangi lezzetleri nerede tadabilirim diyorsanız işte size birkaç öneri:

Tirebolu ilçesindeki sahil boyunda bulunan plaj manzaralı Doğaldükkan, Dereli ilçesinin Kulakkaya Köyü mevkiindeki yaylanın o güzel esintisini eşsiz lezzetlerle birleştiren Gırıkbahçe, Giresun Merkez’in en çok tercih edilen restoranı Alazda, balığın en lezzetli halini sunumla birleştiren Şoray Balık Restoran, vitamin deposu dondurmalarına hayran bırakan Uzido Dondurma, gezimizin lezzet noktaları oldu.

Meyvelerin en saf halinin dondurmayla birleştiği Halil Usta Uzido Dondurma en akılda kalıcı lezzetler arasında yerini aldı. Uzido markasının sahibi Oğuz Uzal’ın titizlikle hazırladığı elma kabuklu dondurmadan, aşureli dondurmaya, taflanlı dondurmadan incirli-cevizli dondurmaya ve benim adeta aşık olduğum lezzet isabella üzümlü dondurmaya kadar daha önce hiçbir yerde tatmadığınız kadar çeşit dondurmaları tadabilirsiniz. Uzido Dondurma’nın en büyük özelliği hiçbir katkı maddesi, renklendirici vs. içermemesi ve tamamen meyvelerden elde edilmesi. Oğuz bey sağlık kavramına o kadar önem veriyor ki elmalı dondurmayı yaparken , “Meyvenin faydası kabuğunda” deyip dondurmanın içine  kabuğunu da eklemiş. Hal böyle olunca öyle bir lezzet çıkıyor ki karşımıza ne siz sorun ne ben anlatayım.

Şimdi sizi 1700 rakımda, “Gırık Tatlısı”yla akıllara zarar bir lezzet sunan Gırıkbahçe’ye götüreceğim. Doğu Karadeniz yaylaları oldukça beğeni toplayan bir bölge. Çok merak ediliyor ve ziyaret oranı oldukça fazla. Fakat alt yapısı olmadığı için çayhane,  lavabo gibi ihtiyaçların karşılanacağı alan bulmakta bir o kadar zor. Gırıkbahçe’nin sahipleri Zeki Çakır ve Şükran Çakır hem bu eksikliği gidermek hem de yörenin eşsiz tatlarını misafirlerine sunmak amaçlı Gırıkbahçe’yi hizmete açmışlar.



Serpme kahvaltıyla güne başlayıp, öğlen yöresel lezzetleri tatma fırsatı bulabileceğiniz,  gırık usulü pancar çorbası, pezik sapı turşusu, bezelye mıhlaması, sakarca ve pezik mıhlaması, ısırgan yağlaşı gibi çok özel lezzetleri tadabileceğiniz Gırıkbahçe’yi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

"Sodalı suyun dere halinde aktığı tek yer"

Giresun, gastronomisiyle iştah kabarttığı kadar coğrafyası da göz dolduruyor...



Dereli ilçesi sınırlarında yer alan Kuzalan Tabiat Parkı içindeki Mavi Göl, turkuaz renginin en güzel tonuyla görenleri hayran bırakıyor. Ayrıca Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sodalı suyun dere halinde aktığı tek yer olduğu biliniyor.

Yöresel lezzetleriyle damaklarda unutulmaz tatlar bırakan ve coğrafyasıyla fark yaratan Karadeniz’in en özel şehri Giresun’a yolunuz düşerse yukarıda bahsettiğim lezzetleri tatmayı unutmayın.

Sektör duayeni, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin’e, Giresun’da gastronomi turizminin gelişimi için önemli çalışmalara imza atan Giresun Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci’ye, Dereli Belediye Başkanı K. Zeki Şenlikoğlu’na, Görele Belediye Başkanı Avukat Tolga Erener’e, Tirebolu Belediye Başkanı Abdullah Karapıçak’a, sektör profesyonellerini ve basın mensuplarını tüm misafirperverlikleriyle karşıladıkları ve en güzel şekilde ağırladıkları için teşekkür ederiz.

Kimpaş Kurtoğulları Tic. Ltd. Şti. ve Alazda Restoran’ın Sahibi Cemal Kurt kısa bir süre önce hayatını kaybetmiştir. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm sevenlerine baş sağlığı dileriz.


Food Time Özel Haber   /   Özlem İnci Sesüren

food time logo

FOOD TIME SOSYAL AĞLARDA

Bizleri sosyal ağlarda da takip edebilirsiniz. Hem güncel haberlere hemde dergi içeriğimiz ile ilgili duyurulara ulaşmak için hesaplarımızı beğenip takip edebilirsiniz

YORUMLAR