Aydın Demir G20 Zirvesi'nde ülkemizi temsil etti

Japonya Osaka'da düzenlenen G20 Zirvesi kapsamında liderlerin yanı sıra G-20 ülkelerinin önde gelen şefleri de yerel malzemenin kullanımı, korunması, israfın önlenmesi ve gelecek nesiller için yapılması gerekenleri tartıştı.
Kategori: HABERLER
Okuma: 2.065 kez
Yayın Tarihi: 04.07.2019 Perşembe 11:01:22
PAYLAŞ

Bu kapsamda Awaji Adası'nda düzenlenen World King of Chefs Summit'te Türk aşçı Aydın Demir, başbaşı bulguruyla yaptığı uskumru dolmasıyla madalya aldı. Osaka'daki G-20 Zirvesi ile eş zamanlı olarak yapılan 1'inci Dünya Usta Şefler Zirvesi'nde usta aşçılar yerel malzemeler kullanarak hünerlerini sergiledi. İsraf, gıda ve beslenmedeki tehditleri ele alan ve farkındalık amacıyla çözüm önerileri üretmek için düzenlenen etkinliğin sonunda güvenli ve sürdürülebilir gıda üretimiyle ilgili bir eylem planı olan 'Awaji Adası Deklarasyonu' yayımlandı. Şef Aydın Demir, başbaşı bulguruyla yaptığı uskumru dolmasıyla büyük beğeni topladı ve madalya ile ödüllendirildi. Zirveye katılan Medipol Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nahil Büyükuslu, Uluslararası Gastronomi Danışmanı Yavuz Selim Şen ve şef Aydın Demir, Medipol Üniversitesi'nde konuştu.

 Doç. Dr. Nihal Büyükuslu: BM'nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri dediğimiz 2030'a kadar dünyada sağlıklı yaşamın her birey için sağlanmasını amaçlayan 17 hedefi var. 12'si gıda ve beslenmeyle ilgili. Bu toplantının ana amacı gıda ve beslenmeyle ilgili sorunları çözümlemek. Aslında sorunlar da çözümler de tespit edilmiş durumda. Eyleme geçilmeli.

Uluslararası Gastronomi Danışmanı Yavuz Selim Şen: Dünyada 783 milyon kişi açlıkla mücadele ediyor. Bunun 2020'ye kadar yüzde 6 daha büyümesi öngörülüyor. 821 milyon insan yeterli şekilde beslenemiyor. Her yıl çevresel faktörlerden ötürü gıda üretim alanlarımız kayboluyor. Dünyada her 10 kişiden 3'ü temiz suya erişim imkanı yok. 2025'te 1.8 milyar, 2050'de de 2 milyar insan su problemi yaşayacak. Bu yüzden mutfakta malzeme kullanımında israfı önlemek gerekiyor.

Şef Aydın Demir: Zirvede her ülkenin şefleri kendi yerel ürünlerini tabaklarında kullandı. Biz de başbaşı bulgurumuzla bir tabak ortaya çıkardık. Başbaşı bulgurumuzla yaptığımız uskumru dolması büyük beğeni topladı. Şefler olarak, israfı nasıl azaltırız' diyeçalışıyoruz. Bizim anneannelerimiz gibi maydanozun sapına kadar, hayvanın başından tırnağına kadar hiçbir yeri atmayarak kullanabiliriz.

Kaynak: Sabah

 

food time logo

FOOD TIME SOSYAL AĞLARDA

Bizleri sosyal ağlarda da takip edebilirsiniz. Hem güncel haberlere hemde dergi içeriğimiz ile ilgili duyurulara ulaşmak için hesaplarımızı beğenip takip edebilirsiniz

YORUMLAR