Ankara 2. Koku ve Tat Bilimleri Sempozyumu

9-10 Kasım tarihlerinde Ufuk Üniversitesi Hastanesi konferans merkezinde gerçekleştirildi. Sempozyum Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanı, Doç. Dr. Esin Yalçınkaya liderliğinde yapıldı. Birbirinden renkli 55 konu ve konuşmacı, iki gün boyunca dinleyicilerle buluştu. Halka açık, ücretsiz olarak gerçekleştirilen sempozyum yaklaşık 500 kişiyi ağırladı.
Kategori: HABERLER
Okuma: 2.221 kez
Yayın Tarihi: 13.11.2019 Çarşamba 21:00:42
PAYLAŞ

Yemekbilim ve kültürü olarak anılan “Gastronomi” ile tıp biliminin buluştuğu sempozyumun özelliği; bilimin halk diliyle halka anlatılmasının yanında, yemek sanatının ilk defa bu kadar bilimsel olarak işlenmesi olmuştur. Normal bilimsel bir kongrenin üzerinde katılımı olan sempozyuma, temeli tıbba dayalı mutfağımıza hekimler bilgileri ve tedavilerinin yanında doğru beslenme önerileriyle de sahip çıkmıştır. Multidispliner bir bakış açısı toplantının geneline yansımış, Gastronomi & tıp, Arkeoloji ile koku ve tat, mizah ile koku, müzik ile koku & tat tedavileri gibi sektörleri birleştiren konuşmalar uzmanlar tarafından oluşturulan ortak potada yer almıştır.

Koku ve Tat alma bozukluklarının nedenlerini, tedavilerini, son gelişmeleri ve yöntemleri bağışıklık sistemi üzerinden anlatan Doç Dr. Yalçınkaya, bu projenin felsefesinin, insanları bilim çatısı altında birleştirmek olduğunu belirtti.  Food Time’a konuşan, Başkent Üniversitesi Türk Mutfak Kültür Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne bağlı Thermopolium Gastronomi Akademisi ve Türkiye’nin ilk Master Şefi Deniz Orhun ile araştırmacı yemek yazarı Kutsi Akıllı “Yedikleriniz Davranışlarınız Olur” olgusuyla, aradığımız “sağlık" ve “atıksız mutfağın” adresinin  “İstanbul Mutfağı” olduğunu belirterek, “İstanbul Mutfağı’nın bir özelliği de pişirme teknikleriyle sağlığımıza ve davranışlarımıza olan etkisidir. Bu etki de, bu sempozyumda, bilimsel araştırmalar üzerinden açıklandı.”dedi.

Türkiye’nin tat haritasının hastalıklarla birleştirildiği, tat koçluğunun yanlış beslenmenin önüne geçeceği, tat duyusu ile vücudumuzdaki mikroplar arasındaki bağlantılar, koku duyusunun bilinçaltımızı nasıl etkilediği, yapay zeka ve koku ilişkisi ile hafıza gibi pek çok farklı konuda konuşmanın yer aldığı etkinlik süresince Ankara’lılar dolu dolu bir bilim festivali geçirdi.

Kaçıranlar sempozyum videolarını sanal ortamda bulabilecek, yazılarına ise “Koku ve Tat Algısı" isimli kitap ile  kitapçılardan ulaşabilecek.

Sempozyumdan karaler:

























 

food time logo

FOOD TIME SOSYAL AĞLARDA

Bizleri sosyal ağlarda da takip edebilirsiniz. Hem güncel haberlere hemde dergi içeriğimiz ile ilgili duyurulara ulaşmak için hesaplarımızı beğenip takip edebilirsiniz

YORUMLAR